مهر 02 1398 0اظهار نظر
مجتمع خدماتی رفاهی بین راهی

مجتمع ‎های خدماتی رفاهی در سایر کشورها

شاید لازم نباشد در این مقاله به اهمیت اقتصادی و منافع اجتماعی مجتمع‌های رفاهی بین شهری بپردازیم. به طور تاریخی، ساخت‌و‌ساز شبکه‌های جاده‌ای و بزرگراه‌ها، نقشی اساسی در توسعه تردد وسایل نقلیه و بهینه سازی حجم حمل‌ونقل کالا و نفرات داشته‌اند. در کشورهای در حال توسعه، ساختار بزرگراه‌ها بر مبنای توسعه اجتماعی، مانند بهبود وضعیت جابجایی، افزایش ایمنی حمل‌و‌نقل، توسعه اقتصادی و رفع فقر ساخته می‌شوند. اما متاسفانه عموما این مزیت‌ها بر نواحی و مناطق شهری بزرگ تمرکز دارند و جمعیت‌های کوچک‌تری که در مسیر این جاده‌ها و شاهراهها قرار دارند، کمتر از این فواید منتفع می‌شوند. در این محتوا می‌خواهیم به معرفی نوعی از مجتمع‌های بین راهی بپردازیم که در کشور ژاپن وجود دارد و تفاوت‌های مهمی با نمونه‌های مشابه در کشور ما و بسیاری از دیگر کشورها دارد. لطفا با ما همراه باشید:
سمت و سوی توزیع امکانات اقتصادی، صنعتی و اجتماعی، بر حسب میزان جمعیت شهرها تعیین می‌شود و یک فاصله بزرگ بین نواحی شهر یا مناطق روستایی به وجود آورده و باعث گسترش بیشتر فقر در نواحی روستایی می‌شود. صرف نظر از مناطق مرکزی و نزدیک به پایتخت، در بسیاری از مناطق کشور، ما شاهد کمبود استراحتگاه‌ها و مجتمع‌های رفاهی بین‌راهی هستیم ؛ به طوری ‌که در پاره‌ای از اوقات، راننده‌ها مجبورند برای استراحت در کنار جاده و مسیر، توقف کنند و شرایط ناایمنی را برای خود و سایر وسایل در حال حرکت به وجود آورند.

 


خدمات “طراحی مجتمع خدماتی رفاهی بین راهی” مهندسان مشاور هفت شهر آریا را مشاهده نمایید … 


 

میچی نوکی MICHINOEKI چیست؟

میچی نوکی ، مجموعه‌های خدماتی رفاهی بین راهی هستند که علاوه بر فراهم سازی بستری برای استراحت و رفع نیاز‌ رانندگان و مسافران جاده‌ای، یک پل ارتباطی، بین شبکه جاده‌ای و راه‌ها با جوامع بومی و روستایی ساکن در اطراف و طول مسیر ایجاد می‌کنند.

مجتمع خدماتی بین راهی
مجتمع خدماتی بین راهی

استراحتگاه‌ها و مجتمع رفاهی بین راهی در کشورهای مختلف که در کنار جاده‌ها و بزرگراه‌ها قرار دارند، عموما دارای رستوران، فروشگاه و دیگر امکانات مورد نیاز این گونه مکان‌ها هستند و به صورت خود جوش در طول مسیر ساخته شده‌اند تا رانندگان کامیون‌ها، اتوبوس‌های بین شهری و سایر خودروها، در آنجا لختی به استراحت بپردازند. اما میچی نوکی تفاوت‌های اساسی با این نوع استراحتگاه‌ها دارد.
اولین تفاوت، گستردگی افرادی است که در بر پایی یک میچی نوکی نقش دارند که بازارهای محلی، مردم بومی و روستایی منطقه را هم در بر می‌گیرد. نکته جالب اینجاست که در کنار مسافرین و رانندگان در حال سفر، خود ساکنین و مردم بومی منطقه هم جز مشتریان و استفاده کنندگان از این خدمات مجتمع خدماتی رفاهی بین راهی هستند. این مسئله به بهبود وضعیت اقتصادی و درآمدهای مردم بومی کمک شایانی می‌کند. در واقع، میچی نوکی تنها یک اقامتگاه خدمات رفاهی بین راهی نیست بلکه یک بازار کوچک محلی نیز محسوب می‌شود.

تفاوت و نکته مهم بعدی این است که در میچی نوکی ، به جز خدمات اقتصادی، خدمات اجتماعی مانند خدمات درمانی، آموزشی و فرهنگی نیز به مشتریان و مردم بومی ارائه می‌شود.

شاید در یک عبارت ساده بتوان میچی نوکی را یک دهکده خدمات عمومی، رفاهی، تفریحی و ،اقامتگاهی بین راهی نامید.

مجتمع خدماتی رفاهی بین راهی
مرکز آموزشی کودکان و کتابخانه عمومی مجتمع خدماتی رفاهی بین راهی

 

تفاوت‌های میچی نوکی یا استراحتگاه‌های خدماتی رفاهی بین راهی معمول :

• در مجتمع‌های رفاهی میچی نوکی ، علاوه بر خدمات تجاری، خدماتی عمومی مانند پزشکی و آموزشی نیز وجود دارد.
• به جز مسافرین و رانندگان در حال سفر، مردم محلی نیز جز مشتریان میچی نوکی محسوب می‌شوند.
• میچی نوکی ، به محلی برای ارائه محصولات و خدمات مردم بومی منطقه تبدیل شده و از این راه به اقتصاد محلی کمک می‌کند.

مجتمع خدماتی رفاهی بین راهی
مجتمع خدماتی رفاهی بین راهی

 

طراحی و برنامه‌ریزی برای تاسیس یک مجتمع خدمات رفاهی بین راهی در ژاپن :

1- پیش از طراحی میچی نوکی باید ببینیم اجزا و دست‌اندرکاران احداث آن چه کسانی هستند و نقش آن‌ها در این موضوع به چه میزان است؟ این افراد عبارتند از:
• مدیر یا موسس میچی نوکی ؛ که می‌تواند یک مقام مسئول شهری یا محلی مانند دهیار و یا حتی یک سرمایه‌گذار باشد. این فرد مهمترین نقش را در موفقیت میچی نوکی دارند.
• ساکنین و مردم بومی منطقه
• مسئولین دولتی
• سرمایه‌گذاران احتمالی

2- شناسایی سرمایه‌گذاران بالقوه مجتمع خدماتی رفاهی بین راهی
در مرحله‌ی آماده‌سازی، مدیر پروژه باید اقدام به شناسایی سرمایه‌گذاران بالقوه که می‌تواند از بخش خصوصی و یا مردم محلی باشد، کرده و در طرح توجیهی خود نظرات این بخش را حتی‌الامکان لحاظ نماید.
3- تشخیص درست و واضح در زمینه‌های فعالیت میچی نوکی
تشخیص صحیح زمینه‌های کاری میچی نوکی ، یکی از عوامل موفقیت این پروژه است. بسیار ضروری است که به خواست‌ها و نیازهای مردم بومی که عموما صدایی برای شنیده شدن و انعکاس ندارند، توجه شود. پیدا کردن پاسخ مناسب برای این نیازها و این خواست‌های نادیده گرفته شده محلی، نقش زیادی در موفقیت دهکده‌های میچی نوکی دارد.
4- فرصت‌ها
نکته مهم در مورد میچی نوکی این است که قرار است هم مسافرین و رانندگان از این مجموعه بهره‌برداری کنند و هم مردم محلی؛ در نتیجه باید فرصت‌های برابری برای هر دو گروه در این مجتمع‌ها دیده شود.
5- تعهد و تداوم
موفقیت میچی نوکی در گرو دائمی بودن و پایداری خدماتی است که ارائه می‌دهد. بسیاری از کارکردهای این نوع مجتمع‌های رفاهی ، تنها با تامین امکانات تحقق پیدا نمی‌کند؛ بلکه نقش نیروی انسانی در تکمیل کارکردهای میچی نوکی بسیار مهم است. به همین دلیل، انگیزه و تعهد مردم بومی منطقه نقشی اساسی در موفقیت مجموعه دارد.
6- انعطاف پذیری
مدیر و مسئول پروژه مجتمع خددماتی رفاهی بین راهی باید در نظر داشته باشد که به صورت تدریجی، قابلیت‌ها و کارکرد‌های مجموعه شناخته و تکمیل می‌شود، در نتیجه باید طرحی انعطاف‌پذیری را ارائه نماید تا بتواند در سریع‌ترین زمان ممکن، تغییرات لازم را اعمال نماید.

 


خدمات “طراحی مجتمع خدماتی رفاهی بین راهی” مهندسان مشاور هفت شهر آریا را مشاهده نمایید … 


 

سخن پایانی در ارتباط با مجتمع خدمات بین راهی:

وجود استراحتگاه‌ها و مجتمع‌های رفاهی بین راهی مناسب، یکی از ضروریات سیستم حمل‌و‌نقل جاده‌ای محسوب شده و باعث می‌شوند حمل ونقل و جابجایی کالا و نفرات، وضعیت خوشایندتری داشته باشد. خستگی راننده، یکی از مهمترین عوامل تصادفات جاده‌ای در کشور ما محسوب می‌شود که با ایجاد اقامتگاه‌های رفاهی و تفریحی مناسب در طول مسیر، می‌توان به ترغیب رانندگان برای توقف و رفع خستگی آنها کمک نمود.
خلاقیت مهندسین و معماران در تنوع و بهینه‌سازی این مجتمع‌های رفاهی ، اهمیت به سزایی دارد. می‌توان با انجام مطالعات تطبیقی و بهره‌گیری از تجربیات موفق سایر کشورها در این خصوص، زمینه موفقیت سرمایه‌گذران و رفاه مسافرین را بیشتر به وجود آورد.
در این محتوا، نمونه‌ای موفق از استراحتگاه‌های بین راهی که خاستگاه آن کشور ژاپن است با نام میچی نوکی را معرفی نمودیم. این نوع دهکده‌های رفاهی بین راهی با کمک بانک جهانی در بسیار از کشورهای در حال توسعه، در حال گسترش و راه‌اندازی می‌باشند.
در پایان از همراهی شما سپاسگزاریم و امیدواریم مطلب فوق برایتان مفید و سودمند واقع شده باشد.

یک پاسخ یا نظر بنویسید

دو × 4 =