طرح توجیهی عمرانی چیست؟

 

طرح توجیهی یا طرح امکان سنجی (به انگلیسی Feasibility Study) عبارت است از مجموعه مطالعات و محاسباتی که برای پیاده سازی یک ایده، پیش بینی و انجام می شود تا آن را در ابتدا شرح دهد و سپس امکان تحقق آن را اثبات کرده و نمایش دهد. در بند 10 ماده 1 قانون برنامه و بودجه، مجموعه عملیاتی که بر اساس مطالعات توجیهی فنی و اقتصادی یا اجتماعی که توسط دستگاه اجرایی اجرا می شود و تمام یا قسمتی از هزینه‌های اجرای آن از محل اعتبارات عمرانی‌تأمین می‌شود، طرح عمرانی نامیده شده. در تبصره 5 قانون برنامه دوم توسعه و ماده 61 قانون برنامه سوم توسعه، شروع عملیات اجرایی طرح های عمرانی تنها پس از انجام مطالعات تهیه طرح توجیهی عمرانی، مجاز شناخته شده است.

طرح توجیهی پروژه عمرانی

هدف طرح توجیهی عمرانی چیست؟

اثبات قابلیت اجرایی شدن یک ایده قبل از شروع سرمایه گذاری هدف اصلی طرح توجیهی است. فرض کنید ایده احداث یک مجموعه گردشگری یا یک مجموعه صنعتی وجود دارد. آیا قبل از برداشتن هر قدمی، داشتن اطلاعاتی توجیهی در زمینه های مالی، اجتماعی، زیست محیطی، کالبدی و … ضروری نیست؟
پس برای اینکه از امکان تحقق این ایده اطمینان حاصل کنید، به سراغ تهیه طرح توجیهی می روید. بنابراین طرح توجیهی تهیه می شود تا دیگر ارکان مربوط به پروژه (مانند سرمایه گذاران، سازمان محیط زیست و …) با ایده خود کاملا آشنا کنیم. از دیگر اهداف مهم طرح توجیهی پیش بینی آینده مسیر پروژه قبل از سرمایه گذاری در آن پروژه می باشد.

کاربرد طرح توجیهی عمرانی چیست؟

زمانی که برای ارائه طرح به سازمان ها ادارات و وزارتخانه های مربوطه مراجعه می شود، باید بتوان از ایده خود دفاع کرد و موفق بودن آنرا اثبات شود. طرح توجیهی همان چیزی هست که کارشناسان مربوطه مطالعه می کنند و در جریان ایده و اجرای شما قرار می گیرند.

مهم تر از همه، کارفرما نقشه راه کامل و جامعی از مرحله ایده تا اجرا در دست دارد. مهمترین مزیت این طرح، رسیدن صاحب ایده و سرمایه به افق مشخصی به روی آینده کاری و سنجیدن تمامی جوانب تصمیمات خود می باشد.

موضوعات طرح های توجیهی عمرانی که در هفت شهر آریا تهیه می شوند

• طرح توجیهی احداث کاربری مسکونی
• طرح توجیهی احداث کاربری اداری تجاری
• طرح توجیهی احداث شهرک صنعتی
• طرح توجیهی هتل
• طرح توجیهی مجتمع خدماتی و تفریحی بین راهی
• طرح توجیهی بوم گردی
• طرح توجیهی درمانگاه
• طرح توجیهی مهمانپذیر
• طرح توجیهی احداث رستوران
• طرح توجیهی مجتمع گردشگری
• طرح توجیهی احداث فرهنگسرا

یک طرح توجیهی عمرانی شامل چه بخش هایی است؟

۱- مرحله اول: تدوین چشم انداز گروه مطالعاتی
۲- مرحله دوم بررسی وضع موجود
در این بخش بسته به نوع طرح مطالعات مختلفی صورت می گیرند که در هر طرح توجیهی منحصر به فرد هستند.
مانند مطالعات کالبدی، مطالعات سیمای شهری، مطالعات اجتماعی و جمعیتی، مطالعات اقتصادی، و مطالعات گردشگری و …
3- مرحله سوم: تجزیه و تحلیل مطالعات به روش swot
۴- مرحله چهارم: جمع بندی و ارائه بیانیه چشم انداز
۵- مرحله پنجم: ارائه برنامه اجرایی
۶- مرحله ششم: تحلیل اقتصادی طرح
۷- مرحله هفتم: آنالیز حساسیت طرح

چه طرح توجیهی مورد تأیید سیستم بانکی کشور است؟


یک طرح امکان سنجی قابل ارائه به همه بانک ها نیست. در سیستم بانکی کشور، هر بانک شرح خدمات خاص خود را دارد و مهندسان مشاور هفت شهر آریا طبق آن طرح را تهیه می کنیم.

چرا هفت شهر آریا را برای تهیه طرح توجیهی انتخاب کنیم؟


طرح های توجیهی و امکان سنجی عمرانی به غیر از بررسی در ابعاد اقتصادی، طرح هایی چند رشته و عام هستند. اینگونه طرح ها نیاز دارند که ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی کالبدی آن، مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد و گزینه های پیشنهادی پروژه تدوین گردد.
انجام کل این فرآیند در یک مجموعه صرفا اقتصادی امکان پذیر نیست و انجام کل پروژه باید در یک مجموعه با دارا بودن تخصص های مختلف اقتصادی، شهرسازی، معماری و ساختمان، زیست محیطی، کالبدی، اجتماعی، جمعیتی انجام پذیرد که همه این رشته ها در یک مجموعه با صلاحیت شهرسازی امکان پذیر است.
شرکت مهندسان مشاور هفت شهر آریا با دارا بودن صلاحیت شهرسازی از سازمان برنامه بودجه کشور و نیز صلاحیت ساختمان، توانایی در کنار هم قرار دادن کارشناسان مختلف مورد نیاز هر پروژه برای بررسی دقیق و همه جانبه پروژه و رسیدن به پیشنهاد کاربردی و اجرایی پروژه را دارا می باشد.
از طرفی این مهندسان مشاور با تجربیات مختلف پروژه های طرح های امکان سنجی عمرانی با چالش های مختلف این گونه پروژه ها آشنایی دارد و توانایی به ثمر رساندن پروژه بر اساس اصول فنی و اقتصادی را دارد.

استعلام گواهی صلاحت سازمان برنامه و بودجه کشور

گواهی صلاحیت خدمات مشاوره شهرسازی

هزینه طرح توجیهی عمرانی چقدر است؟

سالانه تعرفه طرح های توجیهی از سوی کانون مشاوران اعتباری و سرمایه گذاری و سیستم بانکی ابلاغ می‌شود که این تعرفه تابعی از میزان سرمایه گذاری پروژه و عوامل دیگر است .

زمان مورد نیاز برای تهیه طرح توجیهی چقدر است؟

با توجه به موضوع پروژه و شرح خدمات و نوع پیچیدگی طرح توجیهی، و همچنین سازمان های مربوطه، بین یک ماه الی چندین ماه ممکن است طول بکشد.

مراحل سفارش طرح توجیهی در هفت شهر آریا

• تماس با شرکت
• مشاوره تلفنی رایگان با کارشناسان و مهندسان هفت شهر
• برگزاری جلسه و تبادل نظرات برای تعیین صورت مساله
• ارائه پروپوزال اولیه توسط شرکت و تعیین شرح خدمات
• موافقت کارفرما و عقد قرارداد
• انجام مراحل اجرایی پروژه
• ارائه پروژه به کارفرما
• اتمام پروژه

قرارداد های مشارکت عمومی خصوصی ( Public-Private Partnershi ) چیست؟

قراردادهای PPP شکل های مختلفی از قراردادهای بلندمدت بین اشخاص حقوقی و نهادهای عمومی هستند. هدف این قراردادها تامین مالی، طراحی، ساخت و گاهی اوقات انتقال مدیریت طرح یا فعالیت عمومی به بخش خصوصی است. سه ویژگی مشترک طولانی بودن، نیاز به بودجه کلان و ساختار فنی و اجرایی پیچیده از مشخصات پروژه هایی هستند که برای ارائه خدمات عمومی ساخته می¬شوند.
همچنین، انعطاف پذیری قرارداد در طول دوره اجرا به دلیل ماهیت بلندمدت بودن قرارداد مشارکت، برقراری توازن لازم بین دو طرف قرارداد، اطمینان بخش عمومی از دریافت خدمات مطابق با شرایط قرارداد و نیز اطمینان سرمایه گذار نیز از بازگشت سرمایه و سود خود از شرایط و ویژگی های دیگر این قراردادها به شمار می آیند.
انواع گوناگون مشارکت عمومی و خصوصی شامل مالکیت بخش خصوصی، ارائه مشاوره بین بخش های عمومی و خصوصی و سایر خدمات می باشند که درنهایت، به عقد قرارداد برای توسعه زیرساخت ها و یا ارائه خدمات منجر می شود.
از مهمترین نکات در اجرای پروژه های PPP ، ایجاد یک چارچوب قانونی مناسب همراه با ذکر و تنظیم همه شرایط و ضوابط، مسئولیت ها و تعهدات دو طرف، نحوه پیاده سازی پروژه، ارزیابی ریسک ها، ساختارهای تامین مالی و حل و فصل اختلافات و غیره در قرار داد بین شرکای عمومی و خصوصی است.
فعالیت های زیر در قراردادهای PPP توسط دستورالعمل های طرح های توجیهی یا مطالعات امکان سنجی قابل اجرا هستند:
• اجرای بررسی های اولیه پروژه ها برای برگزیدن آنها به عنوان یک قرارداد PPP
• انجام یک مطالعه امکان سنجی اولیه برای درک بیشتر مفهوم پروژه قبل از انجام مطالعه امکان سنجی جامع و شناسایی پتانسیل های طرح
• ارزیابی ریسک
• انجام ارزیابی صلاحیت
• یک مطالعه امکان سنجی می تواند هرگونه فعالیتPPP را بر اساس برآورد هزینه ها، میزان ریسک و ارزش پول ارزیابی کند و فعالیت روی پروژه را تضمین کند.

blankسوالی دارید ؟

مستقیم از خودمان بپرسید ! آماده پاسخگویی هستیم