طراحی بیمارستان

طراحی بیمارستان

بیمارستان‌ها به عنوان یکی از مهمترین ساختمان‌های خدماتی در شهر، نقش بسیار مهمی در سلامت جامعه دارند. در طراحی بیمارستان به عنوان یکی از عناصر اساسی در ارائه خدمات بهداشتی درمانی، باید به ویژگی‌های تخصصی و فنی این مکان‌ها توجه ویژه کرد. بیمارستان‌ها به عنوان مراکز اصلی درمان و مراقبت از بیماران، نقش بسیار مهمی در شرایط بحرانی کشور دارند به همین دلیل طراحی فنی و اصولی بیمارستان‌ها نقش بسیار مهمی در ارایه خدمات بهتر و افزایش کیفیت مراقبت از بیماران دارد.

طراحی بیمارستان باید به ایجاد یک محیط مطمئن و دلپذیر برای بیماران و همچنین کاربردی و مناسب برای کارکنان مراقبتی منتهی شود. بیمارستان باید دارای فضاهای مناسب برای ارائه خدمات پزشکی و مراقبتی باشد، همچنین باید دارای فضاهای استراحت برای بیماران و همراهان آن‌ها باشند همچنین، ایمنی و امنیت بیماران و کارکنان نیز باید در طراحی معماری بیمارستان مد نظر قرار گیرد.

انواع بیمارستان ها

برای طراحی بیمارستان یکی از مهمترین عوامل تاثیر گذار در طراحی مشخص کردن چارچوب بیمارستان در انواع دسته بندی های بیمارستان بر اساس بودجه و شرایط کارفرما است.

از نظر مقیاس پوشش دهی به بیماران

  • بیمارستان های محلی : برای جمعیت تحت پوشش ۳۰ الی ۵۰ هزار نفری
  • بیمارستان های ناحیه ای : جهت خدمت رسانی به جمعیت ۵۰ تا ۱۲۰ هزار نفر
  • بیمارستان های منطقه ای : جمعیت ۱۲۰ تا ۲۰۰ هزار نفر
  • بیمارستان های قطبی : تعداد افراد بالاتر از ۶۰۰ هزار نفر
  • بیمارستان های کشوری : کل کشور

از نظر وظایف

  • بیمارستان عمومی یا جنرال (حداقل 10 تخت و حداقل 4 تخصص جراحی، داخلی، زنان، اطفال به همراه آزمایشگاه و اورژانس)
  • بیمارستان تخصصی ( تک تخصصی یا چند تخصصی)
  • بیمارستان خاص مانند نظامی، بیماری های خاص و اپیدمی ، بیمارستان های صحرایی
  • بیمارستان های آموزشی

از نظر ابعاد و اندازه

  • بیمارستان خیلی کوچک – تا 50 تخت
  • بیمارستان کوچک – 50 تا 150 تخت
  • بیمارستان استاندارد – 150 تا 600 تخت
  • بیمارستان بزرگ – بالا 600 تخت

ضوابط طراحی بیمارستان

به دلیل عملکرد مهم و خاص ساختمان بیمارستان، رعایت ضوابط طراحی در طراحی بیمارستان، در واقع مهمترین عامل تاثیر گذار در فرآیند طراحی است. این ضوابط طراحی کمک میکنند که بیمارستان ها در شرایط بحرانی اضطراری بتوانند بهترین عملکرد را داشته باشند و پرسنل، تجهیزات و زیر ساخت های بیمارستان بتوانند با حداقل تداخل، بیشترین فعالیت را با حداکثر ایمنی و امنیت برای بیماران داشته باشند. برخی از مهمترین ضوابط طراحی بیمارستان موارد زیر است:
– عرض راهروها: حداقل عرض راهروها در بیمارستان‌ها باید 1.5 متر باشند و راهروهای برای جابجایی تخت بیمارستانی حداقل باید 2.25 متر باشند.
– ابعاد مناسب اتاق ها: اندازه مناسب اتاق‌های جراحی در بیمارستان‌ها 6.5 در 6.5 و ارتفاع 3 متر است و اتاق‌های بیهوشی حداقل باید 3.8 در 3.8 متر باشند.
– محل قرارگیری داروخانه: داروخانه باید در کنار ‌بخش های بالینی و نزدیک آسانسور و ‌بخش اورژانس باشد.
– محل قرارگیری پذیرش: پذیرش باید در نزدیک راهرو اصلی و ورودی آمبولانس و همچنین اورژانس قرار گیرد.
– تعداد سرویس بهداشتی مورد نیاز: برای هر 8 بیمار بستری حداقل باید یک توالت، هر 15 بیمار سرپایی باید حداقل یک توالت و برای هر 6 نفر از کارکنان بیمارستان باید 1 توالت در نظر گرفته شود.
– بخش جراحی و اتاق های عمل بیمارستان و بخش های ICU و بخش های خدمات بیهوشی باید در کنار هم قرار گرفته باشند.
– مساحت بیمارستان‌های معمولی 75 مترمربع برای هر تخت است. در بیمارستان‌ های تخصصی این سرانه بالاتر و به حدود 150 تا 200 مترمربع برای هر تخت است. ولی به طور میانگین در طراحی بیمارستان برای هر تخت باید 120 تا 125 متر مربع فضا در نظر گرفته شود.
– در طراحی راهروها و ‌بخش های مختلف به هیچ وجه نباید برآمدگی‌ها و ستون‌ها مانعی برای رفت و آمد باشند.
– به هیچ وجه طراحی و ساخت بیمارستان بر روی زمین های شیبدار توصیه نمی شود چون بخش عمده ای از افرادی که مراجعه می کنند، کودکان، معلولین و بیمارانی است که محدودیت حرکتی دارند. بنابراین توصیه می شود صرفا بر روی زمین هایی که شیب بسیار کمی دارند تا جمع آوری آب های سطحی راحت باشد طراحی صورت گیرد

گواهی صلاحیت سازمان برنامه و بودجه کشور

طراحی بیمارستان و مهندسان مشاور هفت شهر آریا

طراحی مطلوب بیمارستان با توجه به نیازمندی‌های فضایی، ایمنی و امنیت، ارتقاء کیفیت مراقبت و ارتباط با جامعه، می‌تواند به بهبود کیفیت مراقبت از بیماران و ارتقاء خدمات پزشکی کمک کند. این موارد باید در طراحی و ساخت بیمارستان‌های جدید و بازسازی بیمارستان‌های قدیمی مدنظر قرار گیرد تا ارایه خدمات بهتر و موثرتری به جامعه داشته باشیم.مهندسان مشاور هفت شهر آریا با بهره گیری از تیم متخصص و طراحان مجرب با سال ها سابقه آمادگی همکاری با کارفرمایان محترم بخش خصوصی و دولتی در خصوص طراحی بیمارستان ها با مقیاس های مختلف را دارد.

پروژه های طراحی بیمارستان

داده ای یافت نشد

سوالی دارید ؟

مستقیم از خودمان بپرسید ! آماده پاسخگویی هستیم