طراحی مجتمع تجاری

ظهور مجتمع های تجاری

با ظهور عصر انقلاب صنعتی، تولید کارخانجات، رشد بالاتری گرفت. با بالا رفتن تولید، محصولات متنوعتری در بازارها عرضه گردید. برای عرضه این محصولات متنوع ایجاد شده در عصر انقلاب صنعتی، نیاز به فضاهای بزرگتری برای ارائه این محصولات به خریداران احساس میشد. نیاز به فضاهای بزرگ و وسیع در این دوران، ایده اولیه شکلگیری مجتمع ها تجاری بزرگ در مگاشهر های جدید عصر صنعتی بود.

blank

رقابت برای تصاحب مشتری بیشتر

بعد از ظهور مجتمع های تجاری، رقابت برای تصاحب مشتری بیشتر شروع شد. در شهر تهران و در گام اول، راسته های تجاری در رقابت با بازاز سنتی، به راسته خیابان جمهوری نقل مکان کردند. در گام بعدی راسته این مجتمع های تجاری از خیابان جمهوری به مرکز شهر و شمال شهر کوچ نمودند و امکانات جدیدی به آنها اضافه گردید. در گام سوم با رشد فزاینده مجتمع های تجاری، به تدریج مدیران این مجموعه های تجاری، برای جذب مشتری بیشتر شروع به عرضه جوایز نفیس به مشتریان کردند. در گام چهارم و با بالا گرفتن رقابت بین مجتمع های تجاری، سرمایه گذاران، خدمات تفریحی بسیار بیشتری را برای جذب خریداران به مجتمع های خرید وارد کردند. در این دوران دیگر مجتمع های تجاری به فضاهای شهری چند عملکردی تبدیل شده بودند که مجموعه خدمات متنوعی تفریحی تفرجی را به خریداران ارائه می‎دادند. ولی این روش ها نیز در بلند مدت، کمکی در حفظ موقعیت این فضاهای شهری نکرد.

نمونه ای از مجتمع های تجاری خالی از مشتری در اراک، مشهد و تهران

blank
blank
blank

سرانه تجاری

در کلان شهرهای ایران به ازای هر ۲۷ نفر یک واحد صنفی وجود دارد. میانگین این سرانه در کشورهای توسعه یافته به ازای هر ۲۰۰ نفر و در کشورهای در حال توسعه به ازای هر ۱۵۰ نفر است.
سرانه تجاری در کلان شهر های ایران در سال ۱۴۰۰ به حدود ۱۲ متر مربع به ازای هر نفر خواهد رسید. این آمار در گذشته حدود ۹ متر مربع و در استاندارد جهانی این سرانه در حدود ۲-۴ متر مربع است.
در این چند سطر، به وضعیت بازار عرضه مجتمع تجاری پرداخته شده، تا سرمایه‎گذاران متوجه شوند در چه عرصه‎ای در حال ورود هستند. این عرصه بازاری بسیار تنگاتگ با رقبا است که هر حرکت غیر علمی، میتواند شما را از رقابت حذف نماید. ولی چگونه در این بازار پر عرضه و کم تقاضا، یک مجتمع تجاری موفق طراحی کنیم؟

blank
blank

دیدگاه های مختلف در طراحی مجتمع تجاری

دیدگاه سنتی در طراحی مجتمع تجاری

در دیدگاه سنتی، ساخت یک مجتمع تجاری موضوعی صرفا در حیطه مهندسان سازه و معماری بود. ولی این دیدگاه در عصر حاضر که رقابت تنگاتنگی بین این مجتمع های تجاری وجود دارد، تضمنین برای موفقیت این کسب و کار نمی‎باشد.

blank

دیدگاه های جدید در طراحی مجتمع تجاری

امروزه، کارشناسان برنامه ریزی مالی، برنامه ریزی اقتصادی، برنامه ریزی کالبدی، برنامه ریزی مدیریت مجموعه و برنامه ریزی بازاریابی، در کنار مهندسان معمار، سازه و تاسیسات، در طراحی مجتمع تجاری تاثیرگذار هستند.

blank

فرآیند و استراتژی طراحی

کارشناسان اقتصادی، برنامه ریزی کالبدی و بازاریابی در مهندسان مشاور هفت شهر آریا با بررسی سناریوهای مختلف مجتمع تجاری، راهکارهای مناسب را ارائه می‎دهند. این کارشناسان سوالاتی مانند اینکه واحدهای مجتمع تجاری چه کاربری داشته باشند. یا واحدهای تجاری با چه مساحتی طراحی شوند. یا چه فضاهای خدماتی و تفریحی را به مشتریان ارائه دهیم و یا روش فروش پیش فروش چگونه باشد، را پاسخ می دهند. در واقع کارشناسان با پاسخ به این سوالات استراتژی ها و راهبردهای پروژه را ترسیم می‎کند و این استراتژی ها به طراحان در طراحی مجتمع تجاری کمک می‎کند که کارفرما به اهداف خود دست پیدا نماید.

blank

شرح خدمات

شرح خدمات طراحی مجتمع تجاری، بر اساس بخشنامه های تعیین شده سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور (شرح خدمات کارهای عمومی ساختمان) است. این شرح خدمات کلیه خدمات ارائه شده توسط مهندسان مشاور را بر اساس چارچوب مهندسی ارائه می‎دهد. اما باور مهندسان مشاور هفت شهر آریا این است که ارائه این خدمات استاندارد، تضمینی برای موفقیت مجتمع تجاری نمی‎باشد. بر این اساس مهندسان مشاور هفت شهر آریا برای تضمین سودآوری سرمایه گذار، به این شرح خدمات موارد زیادی را اضافه نموده اند و در واقع شرح خدمات این مهندسان مشاور را از دو بخش به پنج بخش گسترش پیدا داده اند.

حق الزحمه

حق الزحمه طراحی پروژه ساختمانی بر اساس حق الزحمه استاندارد سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور تعیین شده است.

(بخشنامه حق الزحمه کارهای عمومی ساختمان) حق الزحمه طراحی مجتمع تجاری، ضریبی از برآورد هزینه ساخت پروژه است که براساس حجم پروژه با معیارها و ضرایبی تعدیل می گردد.

خلاصه فرآیند انجام پروژه

بخش دوم: مطالعات اقتصادی و بازار و بازاریابی

این مراکز لجستیکی، با ظرفیت و سطح عملکردی بالا،‌ دارای حیطه فعالیت و گستره غالبا بین‌المللی (صادرات،‌ واردات،‌ ترانزیت)،‌ دارای بندر خشک و دسترسی به خطوط ریلی و جاده‌ای‌ هستند. دهکده لجستیک جهت ترکیب، توزیع، تخلیه، بارگیری، نگهداری، خدمات ارزش افزوده، بازرسی‌های قانونی جابجایی کالا و انجام تشریفات و کنترل‌های گمرکی فعالیت می‌نماید. (بندر خشک منطقه‌ای محصور در داخل دهکده لجستیک است که جهت ترکیب،‌ توزیع، ‌تخلیه، بارگیری، نگهداری،‌ بازرسی‌های قانونی مربوط به جابجایی و انجام تشریفات و کنترل‌های گمرکی مرتبط با کالاهای بین‌المللی فعالیت ‌‌می‌نماید.)

بخش اول: مطالعات وضع موجود

در این بخش کارشناسان معماری و شهرسازی، به شناخت وضع موجود، بررسی ضوابط و مقررات مذاکره با کارفرما و بررسی آیین نامه ها و استاندارد های می‎پردازند. خروجی این مرحله شناخت وضع موجود است.

بخش سوم: تهیه برنامه کالبدی - مدیریتی

مراکز لجستیکی دارای حیطه فعالیت و گسترده کشوری هستند که دارای پایانه چندوجهی هستند. پارک لجستیک عمومی به انواع مختلف گروه‌های کالایی،‌ خدمات لجستیک (ترکیب، توزیع، تخلیه، بارگیری، نگهداری، بازرسی‌های قانونی مربوط به جابجایی کالا و خدمات ارزش افزوده) ارائه می‌نماید.

بخش چهارم: طراحی فاز یک

در این مرحله طراحان معماری، با کمک مهندسان سازه و تاسیسات، به تهیه طرح فاز یک پروژه می‎پردازند.

بخش پنجم: طراحی فاز دو

مراکز لجستیک مرزی، مرکز لجستیکی است که در منطقه مرزی واقع است و امکانات و خدمات لجستیک مورد نیاز را برای صادرات، واردات و ترانزیت فراهم می‌کند. گمرک، مرزبانی، سازمان ملی استاندارد، سازمان حفظ نباتات کشور و به طور کلی تمامی سازمان‌های ذی‌ربط در ورود و خروج کالا خدمات خود را به طور متمرکز و یکپارچه در این مرکز ارائه می‌کنند.

سوابق حرفه ای مهندسان مشاور هفت شهر آریا

سوابق کامل حرفه ای مهندسان مشاور هفت شهر آریا در این رزومه جمع آوری شده است.

blank

blankسوالی دارید ؟

مستقیم از خودمان بپرسید ! آماده پاسخگویی هستیم